Opslag van platina en palladium

Platina en palladium zijn lid van de Platinum Group Metals. Deze groep bestaat verder uit rhodium, iridium, osmium en ruthenium. Al deze metalen zijn in vergelijking met goud en zilver uiterst zeldzaam.

Opslag tarieven van platina en palladium

Ongeacht de marktwaarde van het platina/palladium wat u bij ons opslaat is het bewaarloon op jaarbasis 0,75%.

Waarom investeren of platina of palladium?

Platina

Als edelmetaal wordt platina vaak over het hoofd gezien. Toch is ook dit edelmetaal interessant als belegging of risicospreiding. Platina is vergeleken met andere edelmetalen uiterst zeldzaam. Schattingen over de totale beschikbare hoeveelheid platina stellen dat het 30 keer zeldzamer is dan goud.

Platina wordt voornamelijk geroemd vanwege het bijna onverwoestbare karakter van het edelmetaal. Daarnaast krijgen producten zoals sieraden en horloges waarin platina wordt verwerkt een extra prestigieus imago. Met zoveel vraag naar het edelmetaal is de groeiende interesse van investeerders niet zo vreemd.

Aanbod van platina

Platina wordt als edelmetaal in slechts enkele gebieden ter wereld gewonnen. Méér dan 75% wordt gewonnen in Zuid-Afrika, met Rusland als goede tweede met 15%. Platrina is een bijproduct van Nikkel, zoals het bijvoorbeeld wordt gewonnen door Norilsk in het noorden van Rusland.

In 2017 was er voor het eerst sinds lange tijd sprake van een platina overschot. Volgens cijfers van Johnson Matthey was er in dat jaar een overschot van 110.000 ounces platina. Reden voor het overschot heeft voornamelijk betrekking op een dalende vraag naar platina vanuit de autoindustrie. Door het grootschalige dieselschandaal (VW) in de Verenigde Staten ligt de dieselautioindustrie onder vuur, mede door verscherpte emissieeisen.

De vraag naar platina sieraden daalde in 2017 en zal dit jaar dalen volgens hetzelfde rapport van Johnson Matthey. Tegelijkertijd stelt Johnson Mathey dat de vraag naar platina voor verschillende andere industriële toepassingen zal toenemen.

Beleggen in platina

Als belegging is er de laatste jaren een groeiende vraag naar het edelmetaal. Beleggers speculeren door het geringe aanbod op een tekort aan platina, waardoor de platinaprijs flink zou kunnen stijgen. Daarnaast is platina als grondstof een schaars goed waar beleggers naar toe kunnen ‘vluchten’ in tijden van een valutacrisis, vertrouwenscrisis óf financiele crisis.

Palladium

In vergelijking met de andere edelmetalen is palladium ontzettend zeldzaam. Sinds 2017 is de interesse in palladium explosief gestegen nadat het edelmetaal met ruim 50 procent steeg. Ook in 2018 zette het edelmetaal deze weg door en steeg het met ruim 30 procent. De laatste keer dat palladium een dergelijke opmars wist niet te zetten was 16 jaar geleden.

Aanbod van palladium

Palladium wordt voornamelijk gewonnen in Rusland en Zuid-Afrika. Beide landen zijn goed voor 75 procent van de totale wereldwijde productie. Daarnaast slinkt de voorraad in beide landen. In Rusland wordt de voorraad steeds kleiner door veranderingen in het productieproces. In Zuid-Afrika is het politieke en sociale klimaat een belangrijke factor voor de productie van het edelmetaal. Het land heeft vaak te kampen met stakingen van mijnwerkers die ontevreden zijn over de werkcondities.

Net als de andere edelmetalen is de voorraad aan palladium niet oneindig. Het edelmetaal is het meest zeldzame edelmetaal ter wereld en door de stijgende vraag naar palladium vanwege de toepassing in benzine / hybride auto’s is de vraag al jaren aan het stijgen. De eerder genoemde recente strengere emmissieeisen en het dieselschandaal heeft veel impact op de priductie gehad. Prijzen zijn door schaarste emorm gestegen. Het kopen van palladium kán zorgdragen voor een stukje risicospreiding bij het investeren in fysiek palladium al moet goed gekeken worden naar de prijsstelling.

Beleggen in palladium

Beleggen in palladium kan bij Tov Hazel Opslag NV door middel van het kopen van palladium munten en baren. In vergelijking met platina slaan niet alle munthuizen palladium munten. Waar bijna alle bekende munthuizen een platina munt hebben, heeft alleen de Canadian Mint een eigen palladium munt laten slaan. De munt werd geslagen door het Canadese munthuis tussen 2005 en 2010 waarbij er slechts 70.000 van deze munten per jaar zijn geproduceerd.

Tov Hazel Opslag NV

Bij Tov Hazel Opslag NV heeft u de mogelijkheid om platina baren en munten te kopen. Tijdens het aankoopproces kunt u kiezen voor volledig verzekerde opslag in Nederland of Zwitserland. Wanneer u kiest voor opslag in Zwitserland profiteert u daarnaast ook nog eens van BTW-vrije aankoop van platina. Hiermee bespaart u al gauw tot 21 procent op de prijs.

Wat bet palladium heeft u bij ons de mogelijkheid om BTW-vrij palladium aan te kopen in combinatie met opslag in Zwitserland (Douane-entrepot). Op deze manier heeft u een voordeel tot 21 procent op uw aankoop en heeft u daarnaast de garantie van volledig verzekerde opslag.

Interesse? Neem contact met ons op voor een kennismakingsgesprek.